Underkläder

Underklädesmodet har genom åren varit väldigt varierat, och inte minst kreativt. Allra mest varierat har underklädesmodet för kvinnor varit – där världen fått skåda allt från konformade bh:ar till åtsittande korsetter. Faktum är att spår av saker som formar bysten hittats ända från antikens Grekland för flera tusen år sedan.

I takt med att kvinnornas livsstil blev mer och mer aktiv i början av 1900-talet så var korsettens uttåg ganska väntat. Istället ersattes den av den moderna BH:n, som har sett ut på många sätt genom årtiondena.

  • 20-talet – Under det här årtiondet så var det en platt silhuett som gällde. Modet var pojklikt och många kvinnor valde att ha kort hår och bysten skulle även den vara tillplattad. I och med detta så uppstod komplikationer för de med större byst och den från början ryska Ida Rosenthal var den första som insåg att man måste skapa en brösthållare för alla former. Hon grundade då företaget Maidenform och man skulle kunna kalla henne för behåns moder.
  • 30-talet – Den stora depressionen slog hårt på USA som var ledande inom underklädestillverkning. Trots det så frodades underklädesindustrin mycket tack vare att underklädesmodet kunde formas utifrån det övriga modet. Elastiska material kom till, liksom justerbara axelband, på trettiotalet.
  • 40- och 50-talet – Under andra världskriget var det kvinnorna som jobbade i fabrikerna. Underklädesmodet såg ut därefter – komfortabelt och hållbart. Men efter att ha levt i knapra förhållanden under kriget så ville folk ha mer extravaganta underkläder efter krigets slut. Ett praktexempel på det är ”bullet bra”, en konformad och spetsig behå som bland andra Marilyn Monroe gjorde populär.
  • 60-, 70- och 80-tal – Reklam blev en viktig pelare under dessa årtionden och i och med det så fick sig underklädesindustrin återigen ett uppsving. Det blev ”trendigt” att bära rätt BH och flera underklädesmärken hade kommit till.
  • 90- och 00-tal – Under nittiotalet så etsade sig underkläder på riktigt fast som ett mode i sig. Många stora designer har egna kollektioner och många modereportage ägnar också stort fokus på det som bärs under kläderna.

Att underkläder har ett helt eget mode nuförtiden är det ingen som ifrågasätter och flashiga trosor och behåar är definitivt här för att stanna. Idag är marknaden större än någonsin och det är ingenting som talar för ett bakslag – än så länge.